Oldalak

2012. február 6., hétfő

Kedvenc szelet

Ez egy igazán gazdaságos süti, mert viszonylag olcsó, és sok lesz belőle. Nagyon finom, és könnyen lehet kombinálni más ízekkel is.


Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 16 dkg margarin
  • 1 db egész tojás
  • 12 dkg cukor
  • tejföl
Az egészet annyi tejföllel dolgozom össze, hogy könnyen nyújtható legyen. 3 lapot sütök a tepsi hátulján belőle.
Krém:

  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor (én sokkal kevesebbet használok, ez az eredeti recept)
  • 1/2 liter tej
  • 2 ek. kristálycukor
  • 5 púpos ek. liszt
  • 1 egész tojás
  • kakaópor (kb. 2 ek. )
  • rum aroma
Kikeverem a lisztet, 2 ek. cukorral, az egész tojással és a tejjel. Felteszem főni. Sűrű krém lesz belőle, folyton kevergetni kell. Amolyan csiriz típusú lesz.
Miközben hűl, kikeverem a margarint a porcukorral.
Nemrég jöttem rá (na, jó nem akkora felfedezés :) ), hogy ha még nem hűl ki teljesen a krém, és akkor keverem össze a margarinos cukorral, akkor könnyebben ki lehet keverni. Szóval, én így tettem.
Ha már jó könnyűvé dolgoztam a krémet, két részre osztom. Az egyik felébe kakaóport, a másik felébe rum aromát teszek.

Az alsó lapot a kakaós krémmel, a középsőt a rumossal töltöm meg. A tetejére csokoládémáz kerül.


Csokimáz:
4 ek vizet, 4 ek. cukorral, 3 ek. kakaóporral összeforralom. A tűzről levéve elkeverek benne 7 dkg margarint és még melegen a tészta tetejére öntöm.


Megjegyzés:
Fogyasztás előtt 1 nappal kell elkészíteni, hogy megpuhuljon.
A krémet tetszés szerinti ízesítéssel is el lehet készíteni. Vaníliásan, vagy más ízesítőkkel. Ha valakinek nincs kézi mixere, ajánlom, hogy még melegen keverje ki a margarinnal, akkor kézi habverővel is el tudja keverni.
Ha valaki ódzkodik a lisztes főzött krémtől, pudingos krémet is nyugodtan készíthet.
A lapokat egy nagy gáztepsi hátulján sütöm, és kb 3 mm vastagságúra nyújtom ki a tésztát. A tepsi hátulját nem kell zsírozni és lisztezni előtte. A lap sütés után bekeményszik, de a krémtől újra puha lesz. A tészta leválasztásánál egy késsel nyúlok alá és úgy lazítom fel. Egy tálcára rakom hűlni őket.

Nincsenek megjegyzések: