Oldalak

2012. március 12., hétfő

Köles - receptek


Köleskása - alaprecept


A kása készítésénél fontos a köles és a víz aránya, ha pergőset szeretnénk 1: 2-höz, ilyenkor nagyon száraz lesz, ha közepeset 1:3-hoz, ha sűrűbbet, ragacsosat 1:4-hez. Személyenként 3-4 evőkanál kölest számítok, aszerint hogy önálló fogásként, vagy köretként készítem
1.    a kölest átmossuk 5-6-szor friss vízben, amíg tiszta nem marad a víz
2.    feltesszük a tűzre, hozzáöntjük a felforralt főzővizet
3.    amikor újból felforrt, leszedjük a habját, és 10-15 percig fedő alatt puhára főzzük
4.    pár vajdarabot vagy ghít teszünk a forró kására, és villával könnyedén átforgatjuk.
A köleskását mindig vajjal, vagy ghível készítsük ezzel ellensúlyozva szárító tulajdonságait. Ezen kívül keverhetünk bele párolt, vagy sült hagymát, vagy édes jelleget adva neki aszalt gyümölcsöket. Ha már nem forró csorgathatunk rá mézet.


Eredeti cikk: http://valodisafrany.blog.hu/2010/04/26/koles_panicum_miliaceum_l#ixzz1ovWRlPOf

Megjegyzés:


Én nem tettem bele zsiradékot, mert mindig fogyózom :). Anélkül is tökéletes.
Ha édességre vágyom, akkor tejben főzöm meg, mert akkor sokkal krémesebb.



A ghí, avagy tisztított vaj. Az indiai konyha leggyakrabban használt zsiradéka. 
Elkészítése: A vajat fel kell melegíteni, és közepes lángon addig kell hevíteni, míg elkezd habzani. Vigyázni kell nehogy megbarnuljon, megégjen. Ezután le kell szedni a habot. Tovább kell főzni lassú lángon, hogy az összes víz kiforrjon belőle. Közben a keletkező habot le kell szedni.
Akkor van kész, ha több hab már nem keletkezik a tetején, és egy tiszta, borostyán sárga színt kapunk, az edény alján összegyűlt üledékkel. Ezután le kell szűrni és kész is.
Előnye: a vajjal ellentétben jól bírja a hőt, nem ég meg.



Kölesfelfújt sárgabarackkal


Hozzávalók:

  • 35dkg köles
  • 40 dkg sárgabarack
  • 0,5 l tej és 0,5 l víz
  • 4 ek méz
  • 2 tojás fehérje
  • fahéj, gyömbér


A kölest átmosom, a tej és víz keverékében felteszem főni. (Az eredeti receptben csak víz szerepel, de a tejtől még krémesebb lesz az eredmény.) Hozzáteszek 1 kis fahéjrudat és egy kevés gyömbért. 
Amíg fő összeaprítom a barackot. Ha már jó félig megfőtt (kb. fél óra), és már nincs alatta víz, belekeverem a barackot, a mézet, és 15 percre lefedve állni hagyom. Kiveszem a fahéjat.
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a kölesbe. Kivajazott lisztezett tepsibe öntöm és előmelegített sütőben megsütöm. Közepesen meleg sütőben sütöm, kb. 200 °C-on.  Akkor jó, ha a teteje szép pirosra sült.
Ne kapja ki senki azonnal a sütőből, mert össze fog esni, mivel ez felfújt. Nekem össze is esett, ezért nincs kép. :)
Ennek ellenére nagyon finom lett.


Megjegyzés:
Figyelem, én először elkövettem a hibát és sok gyömbért tettem bele. Nem lett jó. Egy kis kávéskanálnyi bőven elég. Én reszelve tettem bele. Ezeken a fűszereken kívül vagy helyett, bármit beletehetünk, akár vaníliát vagy mézeskalács fűszerkeveréket, bármit, amit szeretünk. Ízesíthetjük narancshéjjal vagy citromhéjjal is.
Barack helyett is használhatunk ami van. Sőt, én úgy is kipróbálnám, ha gyümölcs helyett lekvárt pötyögtetnék a tetejére a tepsiben.




Egyben sült kölesfasírt


Hozzávalók:

  • 20 dkg köles
  • zöldségek (2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma)
  • 1/2 csomag petrezselyemzöld
  • 1 tk. pirospaprika
  • 3 ek liszt (lehet teljes kiőrlésű, rozsliszt stb...)
  • 4 tojás


A kölest sós vízben puhára főztem és hagytam meghűlni. Az eredeti receptben két tojást kell megfőzni (de én kihagytam). A zöldségeket nagylyukú reszelőn lereszeltem. A köleshez kevertem őket a fokhagymával, fűszerekkel, felaprított tojásokkal együtt.
A nyers tojással és a liszttel masszává keverem és egy kizsírozott (olajozott), zsemlemorzsázott püspökkenyérformába öntöttem. 

A formát beletettem egy tepsibe és kb. 2 cm magasan forrásban lévő vizet öntöttem köré.
Előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 40 percig gőzöltem.
Hidegen könnyebben szeletelhető.
Kipróbáltam úgy is, hogy kis  halmokat raktam belőlük a tepsiben és gőzölés nélkül hamar megsütöttem. Amint lett egy kis színe, már jó is volt.


Megjegyzés:
Először furi volt, de azért elfogyott, úgyhogy finomnak minősítem. Lehet, hogy később még fejlesztem ezt az eledelt.

Nincsenek megjegyzések: