Oldalak

2012. május 20., vasárnap

Házi müzli

A házi müzli azért jó, mert azt raksz bele, amit megehetsz. Teszem azt, vigyázol a cukorbevitelre, valamit nem szeretsz a bolti müzliben, akkor nem rakod bele. Nem kerül bele mesterséges aroma, annyit készítesz, amennyit akarsz, töredékéért, mint amennyiért megveszed.
Az alapanyagok összességében lehet, hogy többe kerülnek, de a belőlük kapott mennyiség kárpótol érte.
Nézzük a belevalókat:
Magvak: napraforgómag, szezámmag, mandula, dió, mogyoró, tökmag, pisztácia, kesudió, pekándió ...
Gabona: zabpehely, zabkorba, búzakorpa, rozspehely
Friss vagy aszalt gyümölcsök: aszalt szilva, eper, mangó, ananász, meggy, áfonya. Ami szem szájnak ingere.
Édesítés: méz
Folyadék: tej, joghurt, aludttej, gyümölcslé. (Én kipróbáltam narancslével. Nem jött be, de hát ízlések és pofonok.)

És egy konkrét recept:


  • 50 g zabpehely
  • 50 g napraforgómag
  • 75 g szezámmag
  • 10 g mandula
  • 20 g dió
  • 40 g szárított áfonya (vagy bármilyen más savanykásabb aszalt gyümölcs)
  • 2,5 ek méz
  • 50 g vaj



A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A mandulát és a diót apróra vágjuk. A zabpelyhet, a magokat és az apróra vágott diót és mandulát egy tepsibe öntjük és kb. 10 percig hagyjuk bent, hogy megpiruljon. Közben a vajat és a mézet összeolvasztjuk, majd ha megpirult a sütőben lévő magkeverék, akkor kivesszük, a vajas-mézes keverékhez adjuk, jól elkeverjük, a végén hozzáadjuk a szárított áfonyát és visszaöntjük a sütőformába és kb 30 percig sütjük.
Ha kihűlt, kikanalazzuk a tepsiből és vagy magában, vagy pl. tejjel megesszük.
Pár hétig szerintem simán eláll, ha marad belőle :)

Nincsenek megjegyzések: